Blogg

Inbygg förvaring i hall med Ikea stommar

Jag skrev ett tidigare blogginlägg om att jag byggde om i hallen med Ikea stommar för att få in mer förvaring, skulle återkomma när det var klart. Hallen har blivit klar och jag är väldigt nöjd med resultatet, då jag tycker att vi använder hallen bättre än tidigare och ser snyggare ut.

Jag har använt Ikeas serie garderobserie PAX och satt ihop det med BESTÅ, som egentligen är en tvbänk från Ikea som också fungerar utmärkt som kombinerad skoställ och sittbänk.

För att hyllplanen ska tåla smuts och snö som skorna tar in har jag klippt till entématta som ligger uppepå hyllplanen. Till BESTÅ bänken har jag sytt en sittdyna i konstläder för att den ska vara mjukt att sitta på, för att inte den ska flytta på sig har jag skruvat fast dynan i stommen.

DIY Barnvagnsmobil

Det är några månader kvar innan vår bebis tittar fram och jag har därför fler pysselprojekt som jag vill göra innan dess. Finns så mycket inspiration på Pinterest vad man kan göra samtidigt som det är ett sätt att få tiden att gå.

Vi har redan köpt barnvagn eftersom vi fick tag i en bra på Blocket, den står nu därför i vårt vardagsrum. Till vagnen har jag gjort en egen barnvagnsmobil som var ett enklare virkningsprojekt. Det finns många varianter på barnvagnsmobiler och jag ville delvis virka den. Jag är långt ifrån en virkningsexpert så jag måste alltid ha ett mönster eller recept som säger hur jag ska göra, för att virka bollarna utgick jag ifrån detta. Köpte garn från Panduro och virkade med en nål som hade storleken 2,5, bollarna är stoppade med vadd. När bollarna var klara satte jag ihop de med träkulor i olika storlekar och färger. Träkulorna var träfärgade från början och jag målade några med hobbyfärg för att få in fler färger. Ett tips innan man trär på allt på snöre är att lägga ut mönstret först som man vill göra.

Vi vet inte vilket kön vårt barn har och kallar den därför för giraffen när vi pratar om det, det var därför väldigt passande att jag hittade en trägiraff i denna webbshopp. De har mycket barnrelaterade saker och här köpte jag även träkulorna samt fästningsanorningen. Barnvagsmobilen var inte svår att göra och en kul present att ge bort.

Tavelvägg med bröllopsbilder

Vi gifte oss för några månader sedan och vi hade en fotograf på vår bröllop som tog bilderna, vilket blev väldigt bra och vi fick många fina bilder. Dessa har jag velat gjort förstoringar på och skapat en tavelvägg i vårt hem.

Jag gillar foton och dekorerar gärna väggarna med bilder, det blir personligt samtidigt som man blir påmind om minnen i livet. Vi har redan en tavelvägg hemma som jag gjorde för länge sen, den har jag gjort med olika ramar och fyllt med foton. För att skapa en tavelvägg tycker jag man ska våga blanda storlekar och former på ramarna, det ser enhetligt ut om du exempelvis målar alla i samma färg alternativt sätter de i någon form av mönster.

Jag tyckte att bröllopsbilderna skulle vara för sig och jag gjorde därför en ny tavelvägg på en annan vägg med samma upplägg, olika storlekar på ramar som är målade i samma färg. Bästa och billigaste sättet att få tag i varierande ramar är att besöka närmsta second hand butik. Ramarna är sprejmålade i färg från Biltema och jag har framkallade bröllopsbilderna utifrån ramarna storlekar, valde att blanda stående och liggande format på för att få en mix.

 

Babyfilt Granny Stripe

Under vår semester har jag haft ett virkningsprojekt som jag startade igång, virka är något som jag lärde mig nyligen och det är därför kul att faktisk kunna virka saker nu. Det var ett perfekt projekt att ha när vädret var dåligt, på resande fot eller för att återhämta sig. Det blev mycket vikande på min semestern istället för att läsa bok, vilket som jag i vanliga fall brukar göra.

Började virka på filten i juni och den såg ut såhär i början.

Det jag virkade var en babyfilt till vårt kommande bebis som förväntas att titta ut i början av nästa år, detta innebär att jag är gravid och att vi kommer bli föräldrar för första gången. Vilket är superspännande! Jag har en i släkten som är väldigt duktig på att sticka och virka som har gjort ett flertal babyfiltar till sina barn, när vi då fick reda på att jag var gravid tänkte jag att det var perfekt att testa att virka en babyfilt. Dels för att jag hade lång tid på mig och för att ge bebisen någonting som jag själv hade gjort.

Det finns massor med olika mönster till att göra en babyfilt men jag valde de som heter Granny Stripe, vilket går att göra på flera sätt. Babyfilten som jag virkade består av mönstret Granny Stripe och jag valde att följa detta recept som Stoff och Stil har på sin hemsida, ni hittar det här.

Jag valde att byta färg varannan rad för att det skulle bli ett randigt mönster och virkade sedan halvstolpar runt babyfilten för att det skulle bli en fin kant. Babyfilten har måttet 80x 100 cm. Vi kommer inte ta reda på vilket kön barnet har och jag valde därför neutrala färger som jag själv gillar, garnet köpte jag Panduro och går att tvätta i 40 grader.

Filten gjorde jag klar i helgen och nu är det bara vänta till januari för att börja använda den.

 

Födelsedagskort 70 år, scrapbooking

Jag brukar ofta få i uppgift att göra kort till personer i min omgivning, för att de vill ha något personligt kort i samband med att någon exempelvis fyller år. De vet att jag gilla att pyssla och sällan brukar säga nej till att göra det.

När vi bodde i Västerås hade vi nära tillgång till en bra scrapbooking butik som sålde mycket olika typer av papper och jag köpte ofta nytt material när jag skulle göra något i scrapbooking väg. Men jag insåg vilket lager av material som jag skapade eftersom inte materialet gick helt åt när jag gjorde kort, därför brukar jag sällan köpa på mig nytt material utan använder det som jag har hemma.

Ett kort som jag nyligen fick göra var ett kort till en person som fyllde 70 år, önskemålet var att det skulle vara någon form av båt på då hon skulle få göra en båtresa med släkten. Kortet har gjorts genom att klippa ut delarna i färgat papper och använt en stämpel runt kanterna för att skapa en effekt, allt har sedan satts med dubbelhäftande tejp för att skapa 3D effekt.

Hur kortet blev. Något jag alltid använder vid srapbooking är min skalpell, skärmatta och metallinjal. Dessa är köpta på Systrana Grene och finns även på Panduro.

Inbyggd förvaring i hall med Ikea stommar

Vi har en liten hall i vår lägenhet som behövde bättre förvaringsmöjligheter än vad den hade. Detta är något jag har funderat på mycket hur man skulle kunna göra det på ett praktisk sätt och samtidigt få in mycket förvaring. Det finns ett antal företag som kan bygga in förvaring men kostnaden för det brukar vara en hel del, jag tänkte därför att man borde kunna användas Ikeas stommar för att få det att se ut att de är inbyggt. På jobbet har vi gjort en smart lösning i kapprummet och jag inspirerades av det bl.a. på hur man kunde göra.

Vi har Ikeas garderober i sovrummet som vi satte in i samband med att vi flyttade in och jag tycker de rymmer mycket samtidigt som det finns mycket tillbehör att sätta in i garderoben. I vår lägenhet har vi ljusa ekgolv och vi valde därför Ikeas stommar med vitlaserad ekeffet för att bryta av de vita väggarna samtidigt som det passar snyggt ihop med golvet. För att hålla en röd tråd i lägenheten köpte vi likadana garderober till hallen.

Hallen är ett pågående projekt och är inte klart än, då jag bl.a. ville måla väggarna först innan vi satte in garderoben för att få bort tidigare hål. Jag bjuder därför på en bild hur det såg innan jag börjar att göra om, så återkommer jag med bilder när det är klart.

Hallen från ena hållet innan den gjordes om.
Hur hallen ser ut när du kliver in från ytterdörren.

 

 

Målning av köksfönster

I samband med att vi renoverade vårt kök förra året bytte vi ut kaklet på väggen och runt fönstret. Eftersom det nya kaklet är tjockare än det gamla går det inte längre att använda fönsterhaspen eftersom den tar emot i kaklet. Fönstret i köket går inåt och vi fick därför sätta dit fönsterhasp på utsidan. Eftersom vi tog bort den gamla fönsterhaspen behövde fönstret målas för att dölja gamla hål. Vädret har varit fint och varmt den senaste tiden, jag fick därför vänta med att göra detta när vädret var dåligt för att inte färgen skulle torka in fort.

Fönstret blev fint av en uppfräsning och är målad i samma färg som våra väggar.

Prinsessbakelse

I början av veckan fyllde jag år och ville därför baka tårta att äta. Eftersom vi var två personer som skulle äta kändes det väldigt onödigt att baka en hel tårta. Jag gjorde därför prinsessbakelse av muffins som jag hade sett på Pinterest att man kunde göra, då blev det lagom mycket och inget behövdes kastas.

Prinsessbakelsen är gjord på en muffins som jag har delat i flera lager samt fyllt med sylt och grädde. Detta är sedan täckt med marsipan och jag har sedan dekorerat med en blomma på toppen som är gjord i marsipan.

Trall på balkong

Nu när vädret börjar bli varmare och vi börjar närma oss sommaren blir man sugen på att sitta utomhus. Vi har en balkong och i somras såg jag behovet av att fixa till den, trallrutorna från Ikea som ligger på golvet var slitna och började gå sönder. Nyligen ordnade jag med detta eftersom det var dags att ställa ut utomhusmöblerna.

Trallrutor finns att köpa ett flertal butiker och är lätta att montera, men jag tycker inte att de håller länge trots att de är gjorda för att klara utomhusklimat. Jag tyckte därför att det var bättre att lägga tryckimpregnerat trall, dels för att det skönare att gå på och för att det klara utomhusklimat bättre.

Jag tog bort den gamla trallen och monterade ny trall genom att lägga tryckimpregnerade reglar direkt på golvet för att sedan lägga trall i motsatt riktning. Trallen skruvades fast i reglarna.

Tycker att balkongen fick ett lyft och jag kommer att ägna många timmar här i sommar, håller tummarna på att vädret kommer att vara toppen i sommar!

Glad Påsk!

Om några timmar går jag på påskledighet och vi följer traditionen, vilket innebär att vi kommer att fira påsk uppe i Sälen med min familj. I år gjorde jag tyvärr inga påskpyssel även om jag var sugen på att testa att färga ägg med naturliga råvaror som man har hemma, istället delar jag med mig inspiration på påskpyssel från Designonline som ni hittar här.  Även om vi är borta över påsken har jag påskris på bordet med fjädrar och ägg som jag gjorde förra året.

I mars fyllde min pappa jämt och vi har inte hunnit fira honom än, vi kommer därför göra det i påsk. När man är i min pappas ålder har man allt och önskar sig därför inget direkt, vi gav därför bort en upplevelse att göra i höst med oss. Det han fick var en ölprovning på ett bryggeri som han gillar. För att det inte skulle vara ett platt paket fixade jag ihop en korg med öl från bryggeriet och gjorde ett kort där det stod vad han hade fått.